LinuxMarket

Czym jest Dobra Praktyka Higieniczna oraz jakim sposobem powinno się ją wprowadzić?

Dobra praktyka higieniczna, odmiennie ghp, to procedury i instrukcje, które dotyczą przymiotów higienicznych. Jest to solidne narzędzie do utrzymania porządku i schludności i higieny w zakładzie. Zasady te znajdują się w zakładowych Księgach Higieny w firmach, które należą do sektora żywnościowego. Zasady te mogą odróżniać się od siebie, w zależności od tego, jak ogromny jest dany zakład. W jednym zakładzie może być nawet parę Ksiąg Higieny, szczególnie jeśli mamy do czynienia z dosyć sporym przedsiębiorstwem lub firmą.

Niesłychanie znaczące jest to, by Księga Higieny była przejrzysta, dzięki czemu bezproblemowo wolno dodawać następne zasady (http://aspatrust.com/nowe-zasady-rejestracji-w-krs-i-urzedach.html) czy je usuwać. Nie ma też problemów z odnalezieniem pojedynczych zasad, jakie znajdują się w Księdze.

Szkolenie BHP

Autor: Campus Party Brasil
Źródło: http://www.flickr.com

Bez wątpliwości w Księdze Higieny muszą odnaleźć się zasady, jakie szczegółowo przedstawiają procedury wykonywania pojedynczych zabiegów higienicznych w zakładzie. W szczególności są to: częstotliwość mycia powierzchni oraz pomieszczeń produkcyjnych albo urządzeń, okres mycia czy także częstotliwość kursów dla pracowników. Księga nierzadko jest podzielona na rozdziały, w pojedynczych rozdziałach mieści się opis firmy czy zakładu, higiena personelu, mycie, dezynfekcja, i także weryfikacja, specyfikacja środków oraz urządzeń i kurs (zobacz kursy dla fizjoterapeutów) ghp lub warsztaty ISO. Pracownicy regularnie powinni odbywać tego typu kursy.

Każdy z tych rozdziałów musi być konkretnie napisany, muszą znaleźć się tam najważniejsze informacje. To bardzo znaczące, żeby w zakładzie dowodziła dobra praktyka higieniczna, bo ma się tam styk z żywnością, jaka potem trafia na półki sklepowe. Nie można dopuścić do jakichkolwiek zaniedbań, które mogłyby sprawić, że dana żywność zostałaby skażona przez wirusy bądź bakterie. Wypada również walczyć ze wszystkimi zaniedbaniami i podejmować wyborne kroki oraz działania zapobiegawcze czy likwidujące takie zaniedbania. Każdy pracownik zakładu posiada obowiązek respektowania zasad, jakie znajdują się w Księdze Higieny.

About: admin