

Wełna to włókno naturalne, pozyskiwane z okrywy włosowej owieczek, wielbłądów, kóz, królików i innych zwierząt. Włókno wełniane posiada specyficzne cechy (na przykład: karbikowatość, łuskowatość, ma też lanolinę), dzięki którym nadaje się wspaniale do wytwarzania wysokiej klasy wyrobów włókienniczych.Wełna owcza uzyskana przez strzyżenie żywych owiec, zwana również runem tudzież strzyżą, stanowi doskonały surowiec włókienniczy do produkcji wysokiej jakości tkanin, dzianin oraz włóknin. Na Bliskim Wschodzie wyroby z wełny wytwarzano już w starożytności. Dobrej jakości wełnę, niezwykle miękką, puszystą, o cieniutkich włóknach, długości od okołu 4 do 12 cm, otrzymuje się z owiec rasy merynos. Wełna gotowana jest to materiał o bardzo szerokim zastosowaniu w krawiectwie. Jest miękka, bardzo miła w dotyku, elastyczna, lejąca. Jest w użytku tkaniną niebywale ciepłą, a jednocześnie przewiewną ze względu na swój wełniano-wiskozowy skład. Wełna gotowana nadaje się na suknie, żakiety, tuniki ale też na płaszcze zimowe (po uprzednim ociepleniu), czapki, szaliki, kamizelki, swetry. Delikatna struktura supełkowa materiału przypomina wełnę buckle, jest od niej jednak nieco cieńsza, ale tak samo ciepła. Wełna gotowana jest materiałem bardzo dobrze układającą się, prostą w szyciu oraz godną polecenia. Wełna gotowana różni się tym od normalnej wełny, że po obróbce termicznej kurczy się (ok. 20 – 30 proc. objętości), dzięki czemu jest bardziej zbita. Wełna gotowana jest zatem cieplejsza (dobrze sprawdza się przy niskich temperaturach), bardziej odporna na zabrudzenia i nie powoduje wielu reakcji alergicznych (np.:drapanie, swędzenie, uciążliwa wysypka), co naturalna wełna. Następną godną polecenia tkaniną jest wełna parzona. Więcej na lamalama.pl
Kolejną ciekawą tkaniną jest dzianina futerkowa. Dzianiny futerkowe to bardzo wysokiej jakości, naturalnie wyglądające futerko sztuczne tkane. Poprzez perfekcyjną imitację powierzchni i wyglądu, futra tego prawie nie można odróżnić od prawdziwego. Długość runa ma 2 cm.