LinuxMarket

Fenomen kawy – dlaczego ten napar cieszy się tak dużą popularnością

Kawa to napój znany już od dawnych czasów. Dawno temu poznano jej szczególne właściwości, opierające się przede wszystkim na podwyższaniu ciśnienia i zwiększaniu energii. Współcześnie fenomen kawy wcale się nie zmniejszył, a wręcz przybrał na sile. Obecnie bardzo wiele osób deklaruje, że zawsze dzień zaczyna od porannej porsji kawy.

kawa

Autor: ZPC Piast Sp. z o.o.
Źródło: ZPC Piast Sp. z o.o.
Spożywanie tego napoju jest też sposobem na popołudniowy relaks w kawiarni. Miejsc tego rodzaju jest bardzo dużo, a gości ciągle przybywa. Generalnie kawa pojawia się w bardzo wielu typach i odmianach. Jedną z najpopularniejszych i podobno posiadających najlepszy aromat jest kawa kolumbijska. Kawa poza napojem może również służyć w formie przyprawy i dodatku do deserów. Przykładem jest niezwykle znane i lubiane ciasto tiramisu, w którym stosuje się biszkopty nasączone kawą. Współcześnie też coraz większa liczba osób podejmuje decyzję o kupnie specjalistycznego ekspresu kawowego do wykorzystywania w domu.

Metody serwowania

W kawiarniach na całym świecie można zetknąć się z rozmaitymi metodami i stylami parzenia i serwowania kawy. Część z tych metod na całym świecie jest jednakowa. Należy do nich na przykład espresso, które jest bardzo mocnym naparem z kawy, robionym z niewielką ilością wody, a podawanym w małych filiżankach. Z kolei caffe latte to swego rodzaju przeciwieństwo espresso, gdyż mała ilość kawy połączona jest tam z dużą ilością spienionego mleka. Kawa tego typu najczęściej serwowana jest w wysokich szklankach. Oprócz tego istnieje jeszcze sporo innych typów robienia kawy. Należy do nich kawa mrożona, nierzadko podawana z lodami.

Sztuka robienia kawy

kawa

Autor: DA
W pewnym okresie powstał również zawód, opierający się na wyspecjalizowanym przyrządzaniu i podawaniu kawy. Bariści w każdej sytuacji muszą mieć Właściwe uprawnienia i certyfikaty na podstawie odbytych kursów. Doskonałe przyrządzanie kawy wymaga jednak w pierwszej kolejności długiej praktyki. Mistrzowie w tej profesji nie tylko robią świetną kawę (jak ), ale też podają ją w elegancki sposób, na przykład rysując ze spienionego mleka rozmaite motywy. Taką kawę można dostać wyłącznie w niektórych kawiarniach, za odpowiednią cenę.

About: admin